Regelingen, Wild Life Sydney en Bondi Beach

Als je langere tijd in Australië verblijft is het handig om een aantal zaken te regelen hier, zeker met een Working Holiday visum.

  • Het openen van een Australische bankrekening. Deze heb je zeker nodig als je betaald wil werken. Hoewel ik dat niet van plan ben, vind ik het toch handig om een extra betaalmiddel achter de hand te hebben. Stel dat ik mijn bankkaart kwijt geraak of ze gestolen wordt, dan kan ik hier gewoon een bank binnen te stappen om snel aan geld te geraken. Ook handig om kleine aankopen in winkels te betalen. Zo hoef ik nooit veel cash op zak te hebben. Het openen van zo’n rekening is bij de meeste banken gratis.
  • Aansluiten bij MediCare, de ziekteverzekering in Australië. Een aantal landen, waaronder België heeft hiervoor een regeling met Australië. Ook als “visitor” kan je je hierbij kosteloos aansluiten. Voordeel is dat je dan niet de volle pot hoeft te betalen als je naar een dokter of apotheker moet. Of je krijgt het verzekerde gedeelte teruggestort op je Australische bankrekening.
  • Voor beiden heb je een Australisch adres nodig. Na wat uitzoekwerk, blijkt dat je een mailbox bij bepaalde travel agents kunt openen. Je post komt dan daar terecht en zij brengen je op de hoogte via email. Met je online account kan je alles opvolgen en laten forwarden naar het postadres waar je je op dat moment bevindt. Ook handig om bvb. postpakketten of brieven  van thuis te ontvangen.
  • Een Australische SIM-kaart om hier goedkoop te kunnen bellen en sms’en.

Donderdag en vooral vrijdag ben ik bezig geweest met dit allemaal uit te zoeken en in orde te brengen.

Donderdag ben ik ook nog naar Wild Life Sydney geweest. Hier zijn een aantal streken in Australië nagebootst, zoals de outback en het regenwoud, en kan je een aantal dieren zien die daar leven. Wel interessant! Hopelijk zie ik veel van hen ook terug in hun echte habitat tijdens mijn reis door Australië. Behalve giftige slangen dan misschien :).

Gisterenavond met Natalie naar een festivalletje/marktje in de Rocks geweest. Poffertjes met aardbeien en chocoladesaus gegeten, hmm!

Wat eten betreft, deze week mijn eerste vegemite sandwich gegeten. Smaakt toch maar raar hoor, heel zout. Verder voor lunch tijdens de stadswandeling een “meat pie” gegeten, hmm, lekker! Volgens de gids is dit zowat het enige typische Australische eten. De rest is volgens hem overgenomen uit Europa en Azië.
Dankzij Natalie ook Woolworths ontdekt. Toch wel handig om een Australische roommate te hebben, zij heeft mij al heel wat handige tips gegeven. Blijkbaar was ik met mijn 16 dollar voor 4 dingen overlaatst gewoon de verkeerde winkel binnengestapt. Woolworths is echte een grote supermarkt, met eigen winkelmerken en gelukkig normale prijzen. Dus voor mij geen mini-markets meer voortaan!

Vandaag heb ik de trein en bus genomen naar Bondi Beach, wellicht het meest bekende strand van Sydney. Gisteren en vandaag was het weer trouwens al een stuk beter. Zo’n 25° en meestal zon. Soms trokken een paar donkere wolken over, zonder regen gelukkig!

Het bleek ideaal surfweer vandaag, hele hoge golven, veel surfers, knap om te zien!  Zwemmen in zee kon je niet echt, tenzij in de zwembaden. Niet erg, ik ben toch geen strand- en zwemtype. In mijn Lonely Planet had ik gelezen dat je een wandeling over de kliffen kon maken, wat ik dan ook gedaan heb. Een stukje van de “coastal walk” dus, van Bondi tot Bronte Beach, zo’n 7 kilometer heen en terug, waarbij je verschillende strandjes passeerde, met allerlei mooie uitzichten bovenop  de rotsen.

Het valt me op hoe proper en verzorgd alles hier is. Geen zwerfvuil op of langs de straten en genoeg vuilnisbakken overal. Toiletten zijn er in elk metrostation, winkelcentrum, langs de kust, …. Gratis, redelijk proper, mét wc-papier en wasbakken mét zeep. Zalig! Ook verschillende drinkwaterfonteintjes tegengekomen en in de hostel kan je gratis heet en koud gefilterd drinkwater krijgen. Super toch! Hopelijk is dat in de rest van Australië ook zo

Dat waren mijn eerste 4 dagen Sydney! Eind januari kom ik hier nog een weekje terug naartoe, dan ga ik de Blue Mountains en Palm Beach nog zeker doen. Morgenvroeg ga ik met de trein naar Tamworth, voor mijn Jackeroo cursus volgende week. Heel benieuwd wat dat gaat zijn!

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer